5 lehkých receptů na letní
jídla z cukety
Výběr oblíbených receptů, které jsou
snadné, lehké a ideální na léto.
Hlavní přísadou je cuketa, a to zelená nebo
žlutá.
Je na vás, kterou z těchto dvou variant použijete. Všechny naleznete v
článku.
Minestrone – hustá zeleninová polévka
Ingredience:
·
1 hrnek nakrájené cibule
·
2 lžičky oregana (můžete použít sušené
nebo čerstvé)
·
4 stroužky třeného česneku
·
3 hrnky nakrájené žluté cukety
·
3 hrnky nakrájené zelené cukety
·
1 hrnek nakrájené mrkve
·
1 hrnek kukuřice (můžete použít
konzervovanou, zmraženou nebo čerstvou kukuřici)
·
4 hrnky nakrájených rajčat
·
1 l zeleninového vývaru
·
2 lžíce olivového oleje
·
1/2 hrnku těstovin (např. kolínek)
·
400 g fazolí (vařených nebo v plechovce)
·
150 g čerstvého špenátu
·
sůl a pepř
Postup:
1.
Velký hrnec dejte na střední plamen a
rozpalte v něm olej. Vložte cibuli a nechte ji změknout. Přidejte oregáno a
česnek a orestujte.
2.
Vmíchejte cukety, mrkev a kukuřici,
restujte asi 5 minut a poté hrnec odstavte.
3.
Dejte do mixeru 3 hrnky rajčat, 1 hrnek
vývaru a rozmixujte. Směs nalijte do hrnce, promíchejte a dejte znovu na
plamen.
4.
Vmíchejte zbývající rajčata a vývar.
Směs přiveďte k varu a nechte na mírném plameni za občasného míchání vařit asi
20 minut.
5.
Přidejte těstoviny a fazole a vařte
dalších 10 minut, než těstoviny změknou.
6.
Odstavte polévku a vmíchejte špenát a
podle chuti pepř a sůl.
7.
Podávejte v miskách, jednotlivé porce
můžete posypat parmezánem.
Ingredience:
·
2 lžíce olivového oleje
·
230 g chřestu
·
230 g hrášku (konzervovaný, zmražený
nebo z lusků)
·
1 zelená a 1 žlutá cuketa, podélně
rozpůlená a nakrájená na plátky
·
1 l zeleninového vývaru
·
1/2 hrnku nakrájené šalotky
·
1 hrnek rýže
·
4 lžíce bílého vína
·
1/4 hrnku lahůdkového droždí
·
1/4 hrnku nakrájené pažitky
·
1 lžička nastrouhané citronové kůry
·
1 lžíce citronové šťávy
·
sůl
Postup:
1.
Ve vodě povařte hrášek a chřest, asi 3
minut. Slijte a osušte. Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a
osmahněte na něm cuketu. Nechte ji zezlátnout a odstavte.
2.
V rendlíku přiveďte k varu vývar. V
jiném hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte na něm šalotku. Vmíchejte rýži a
nechte ji osmahnout. Přidejte víno a míchejte, dokud se nevsákne. Vlijte hrnek
vývaru a vařte asi 5 minut za stálého míchání. Téměř všechen zbylý vývar (nechte
si bokem asi 1/4 hrnku) postupně vlijte do hrnce s rýží a vždy míchejte, aby se
vsáknul do rýže.
3.
Do hrnce s rýží vmíchejte zeleninu a
nechejte minutu prohřát. Hrnec odstavte, vmíchejte zbylý vývar, droždí,
pažitku, citronovou kůru a šťávu. Případně dosolte.
Těstoviny s cuketou a mandlemi
Ingredience:
·
2 hrnky rozpůlených cherry rajčat
·
2 lžíce nakrájené šalotky
·
1 lžička tymiánu
·
2 lžičky citronové šťávy
·
sůl a pepř
·
špetka cukru
·
5 lžiček olivového oleje
·
250 g těstovin
·
1 a 1/2 lžičky třeného česneku
·
3 hrnky nakrájené cukety
·
180 ml zeleninového vývaru
·
3 lžíce nakrájené máty
·
3 lžíce parmezánu
·
3 lžíce pražených nakrájených mandlí
Postup:
1.
Podle návodu uvařte těstoviny a slijte
je. V míse smíchejte rajčata, šalotku, tymián, citronovou šťávu, sůl a pepř,
cukr, olivová olej (prvních 7 ingrediencí).
2.
Ve velkém hrnci rozpalte trochu
olivového oleje a osmahněte na něm česnek. Přidejte cuketu a krátce osmahněte.
Vlijte vývar a přiveďte jej k varu.
3.
Vmíchejte uvařené těstoviny a půlku
máty, odstavte ze sporáku. Vmíchejte rajčatovou směs (z mísy).
4.
Jídlo podávejte v miskách (toto množství
je na 4 porce) a ozdobte zbylou mátou.
5.
Nakonec posypte parmezánem a mandlemi.
Letní cuketový moučník
Ingredience
·
125 g hladké mouky
·
150 g cukru
·
2 lžičky mleté skořice
·
1 lžička jedlé sody
·
špetka soli
·
1/2 hrnku nastrouhaných oloupaných
jablek
·
1/2 hrnku nastrouhané mrkve
·
1/2 hrnku nastrouhané cukety
·
1 rozmačkaný banán
·
4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
·
4 lžíce oleje
·
4 lžíce kokosového mléka
Postup
1.
Dejte předehřát troubu na 180 °C. V míse
smíchejte mouku, cukr, skořici, sodu a sůl. Přidejte jablka, mrkev, cuketu a
ořechy.
2.
Vmíchejte olej, kokosové mléko a banán.
Všechno dobře promíchejte.
3.
Těsto nalijte do vymazané formy a pečte
v předehřáté troubě asi 50 minut, až je uvnitř moučník propečený (zkuste
špejlí).
4.
Vyndejte z trouby a nechte 10 minut
vychladnout, poté vyklopte.
Žádné komentáře:
Okomentovat