Celý pečený květák,
v pikantní jogurtové marinádě
Minimum kalorií, fantastická chuť a velmi rychlé a snadné na přípravu.
Tento recept na květák pečený při vysoké teplotě s pikantní jogurtovou
marinádou je zdravou vegetariánskou fitness večeří.
Ingredience:
·
1 lžíce rostlinného
oleje
·
1 hlava květáku
·
1 a 1/2 hrnku řeckého
jogurtu (můžete nahradit obyčejným bílým jogurtem)
·
šťáva a kůra z 1
limetky (můžete nahradit citronem)
·
2 lžíce chilli
·
1 lžíce kmínu
·
1 lžíce sušeného
česneku (můžete nahradit čerstvým třeným)
·
1 lžička kari
·
2 lžičky soli
·
1 lžička pepře
Postup:
1. Dejte předehřát troubu na 200 °C. Pečicí plech nebo
formu lehce vymažte rostlinným olejem a dejte bokem.
2. Květák zbavte zelených listů a dřevnatého stonku a
omyjte ho
3. Ve středně velké míse smíchejte jogurt, kůru a šťávu z
limetky, chilli, kmín, česnek, kari, sůl a pepř.
4. Dejte květák do mísy a štětcem nebo rukama ho potřete
ze všech stran jogurtovou marinádou.
5. Položte květák na připravený plech a v předehřáté
troubě pečte 30 – 40 minut, až je povrch suchý a lehce opečený a hnědý. Z
marinády se stane kůrka na povrchu květáku.
6. Nechte květák 10 minut vychladnout. Servírujte
nakrájený na výřezy (jako koláč). Podávejte nejlépe se zeleným salátem
Tip: Pokud vám zbyla marináda, uložte ji v krabičce do
lednice, kde vydrží 3 dny. Použijte ji na maso, ryby nebo zeleninu.
Poznámka:
Květák pečený pouze v troubě je ve finále tvrdší. Tak
to má být. Pokud chcete mít květák po upečení měkký, cca 10 minut jej
předvařte.
Žádné komentáře:
Okomentovat