Mnoho lidí má rádo banány. Pokud patříte mezi ně, pak než si příště znovu jeden dáte, měli byste nejprve něco důležité vědět.
Pozorně čtěte dál a při nejbližší konzumaci tohoto chutného tropického ovoce se ujistěte, že z nich získáváte maximální možný užitek.
Čím se liší zralé banány od normálních?
Zcela zralé banány produkují látku zvanou TNF, čili ve volném překladu jde o "tumorový nekrózní faktor".
To je substance, která bojuje proti abnormálním buňkám. Čím jsou tečky na banánové slupce tmavší a výraznější, tím víc jí obsahují.
Proto jsou zcela zralé banány prospěšnější na posilování imunitního systému.
Japonský vědci také potvrdili, že TNF nacházející se v banánech pomáhá při rakovině prostřednictvím zvyšování imunity člověka.
Pravidelnou konzumací zralých banánů tak dokážete do významné míry předcházet vzniku rakoviny.
Jak se mění obsah banánů s jejich dozráváním
Je také prokázáno, že i celkový obsah banánů se s jejich postupným dozráváním mění. Jde hlavně o zvyšování počtu antioxidantů a přeměnu škrobu na cukry, které jsou snadněji stravitelné.
Japonští vědci dále zjistili, že banány s tmavými tečkami na slupce zvyšují množství bílých krvinek.
Pro zvýšení imunity doporučují konzumovat 1 až 2 dobře dozrálé banány denně.
Takové banány jsou v porovnání s banány se zelenkavou slupkou nebo běžnými žlutými banány mnohem zdravější - údajně až 8 krát.
Způsob, kterým zralé banány bojují s rakovinou
Jak již bylo dříve zmíněno, zralé banány obsahují velké množství tumor nekrofilního faktoru (TNF).
Ten má na rakovinné buňky i takový vliv, že v nich iniciuje apoptózu, tedy řízenou smrt.
Ukázalo se, že efektivita banánů při potlačování rakoviny je srovnatelná s látkou Lentinan, která se nachází ve známé medicínské houbě Shitake.
Lentinan umocňuje účinky ostatních anitvirotik a protinádorových substancí. Také zvyšuje aktivitu některých buněk imunitního systému.
Výzkumníci Tokijského Národního výzkumného institutu pro výzkum rakoviny zjistili, že při pokusech na myších dokázal lentinan odstranit 80 až 100% nádorů v testovaných subjektech.
Při klinických studiích na lidech, jimž byla podávána chemoterapie, vedl k blokování růstu nádorů a celkovému prodloužení jejich života.
Protirakovinné účinky banánů na rakovinu by se daly shrnout tak, že výraznou měrou stimulují tvorbu nových bílých krvinek a předcházejí mutacím buněk.
Pro zachování co největšího množství prospěšných látek se doporučuje zralé banány co nejdříve zkonzumovat nebo jejich jen krátce držet v chladničce.
Existuje totiž poměrně tenká hranice mezi zralosti a přezrálosti, kdy už mohou v banánech nastoupit hnilobné procesy. Ty prospěšné látky nejen zničí, ale mohou znamenat i rozvoj zdraví škodlivých plísní.
Vyvarujte se také před banány, které mají slupku kompletně hnědou nebo jsou naprasklé a slupka je pootevřená.
Zdroj:
What Happens With Your Body After Eating Bananas With Black Spots-You Will Be Surprised
Žádné komentáře:
Okomentovat