pondělí 24. srpna 2015

5 lehkých receptů na letní jídla z cukety




5 lehkých receptů na letní jídla z cukety
Výběr oblíbených receptů, které jsou snadné, lehké a ideální na léto. 
Hlavní přísadou je cuketa, a to zelená nebo žlutá. 
Je na vás, kterou z těchto dvou variant použijete. Všechny naleznete v článku.

Minestrone – hustá zeleninová polévka

Ingredience:
·         1 hrnek nakrájené cibule
·         2 lžičky oregana (můžete použít sušené nebo čerstvé)
·         4 stroužky třeného česneku
·         3 hrnky nakrájené žluté cukety
·         3 hrnky nakrájené zelené cukety
·         1 hrnek nakrájené mrkve
·         1 hrnek kukuřice (můžete použít konzervovanou, zmraženou nebo čerstvou kukuřici)
·         4 hrnky nakrájených rajčat
·         1 l zeleninového vývaru
·         2 lžíce olivového oleje
·         1/2 hrnku těstovin (např. kolínek)
·         400 g fazolí (vařených nebo v plechovce)
·         150 g čerstvého špenátu
·         sůl a pepř

Postup:
1.       Velký hrnec dejte na střední plamen a rozpalte v něm olej. Vložte cibuli a nechte ji změknout. Přidejte oregáno a česnek a orestujte.
2.      Vmíchejte cukety, mrkev a kukuřici, restujte asi 5 minut a poté hrnec odstavte.
3.      Dejte do mixeru 3 hrnky rajčat, 1 hrnek vývaru a rozmixujte. Směs nalijte do hrnce, promíchejte a dejte znovu na plamen.
4.      Vmíchejte zbývající rajčata a vývar. Směs přiveďte k varu a nechte na mírném plameni za občasného míchání vařit asi 20 minut.
5.       Přidejte těstoviny a fazole a vařte dalších 10 minut, než těstoviny změknou.
6.      Odstavte polévku a vmíchejte špenát a podle chuti pepř a sůl.
7.       Podávejte v miskách, jednotlivé porce můžete posypat parmezánem.


  Zeleninové rizoto s citronem




Ingredience:
·         2 lžíce olivového oleje
·         230 g chřestu
·         230 g hrášku (konzervovaný, zmražený nebo z lusků)
·         1 zelená a 1 žlutá cuketa, podélně rozpůlená a nakrájená na plátky
·         1 l zeleninového vývaru
·         1/2 hrnku nakrájené šalotky
·         1 hrnek rýže
·         4 lžíce bílého vína
·         1/4 hrnku lahůdkového droždí
·         1/4 hrnku nakrájené pažitky
·         1 lžička nastrouhané citronové kůry
·         1 lžíce citronové šťávy
·         sůl

Postup:
1.       Ve vodě povařte hrášek a chřest, asi 3 minut. Slijte a osušte. Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm cuketu. Nechte ji zezlátnout a odstavte.
2.      V rendlíku přiveďte k varu vývar. V jiném hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte na něm šalotku. Vmíchejte rýži a nechte ji osmahnout. Přidejte víno a míchejte, dokud se nevsákne. Vlijte hrnek vývaru a vařte asi 5 minut za stálého míchání. Téměř všechen zbylý vývar (nechte si bokem asi 1/4 hrnku) postupně vlijte do hrnce s rýží a vždy míchejte, aby se vsáknul do rýže.
3.      Do hrnce s rýží vmíchejte zeleninu a nechejte minutu prohřát. Hrnec odstavte, vmíchejte zbylý vývar, droždí, pažitku, citronovou kůru a šťávu. Případně dosolte.


Těstoviny s cuketou a mandlemi



Ingredience:
·         2 hrnky rozpůlených cherry rajčat
·         2 lžíce nakrájené šalotky
·         1 lžička tymiánu
·         2 lžičky citronové šťávy
·         sůl a pepř
·         špetka cukru
·         5 lžiček olivového oleje
·         250 g těstovin
·         1 a 1/2 lžičky třeného česneku
·         3 hrnky nakrájené cukety
·         180 ml zeleninového vývaru
·         3 lžíce nakrájené máty
·         3 lžíce parmezánu
·         3 lžíce pražených nakrájených mandlí
  
Postup:
1.       Podle návodu uvařte těstoviny a slijte je. V míse smíchejte rajčata, šalotku, tymián, citronovou šťávu, sůl a pepř, cukr, olivová olej (prvních 7 ingrediencí).
2.      Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm česnek. Přidejte cuketu a krátce osmahněte. Vlijte vývar a přiveďte jej k varu.
3.      Vmíchejte uvařené těstoviny a půlku máty, odstavte ze sporáku. Vmíchejte rajčatovou směs (z mísy).
4.      Jídlo podávejte v miskách (toto množství je na 4 porce) a ozdobte zbylou mátou.
5.       Nakonec posypte parmezánem a mandlemi.


Letní cuketový moučník


Ingredience
·         125 g hladké mouky
·         150 g cukru
·         2 lžičky mleté skořice
·         1 lžička jedlé sody
·         špetka soli
·         1/2 hrnku nastrouhaných oloupaných jablek
·         1/2 hrnku nastrouhané mrkve
·         1/2 hrnku nastrouhané cukety
·         1 rozmačkaný banán
·         4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
·         4 lžíce oleje
·         4 lžíce kokosového mléka

Postup
1.       Dejte předehřát troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, skořici, sodu a sůl. Přidejte jablka, mrkev, cuketu a ořechy.
2.      Vmíchejte olej, kokosové mléko a banán. Všechno dobře promíchejte.
3.      Těsto nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut, až je uvnitř moučník propečený (zkuste špejlí).

4.      Vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, poté vyklopte.