pondělí 24. srpna 2015

Celý pečený květák, v pikantní jogurtové marinádě







Celý pečený květák, 
v pikantní jogurtové marinádě
Minimum kalorií, fantastická chuť a velmi rychlé a snadné na přípravu. Tento recept na květák pečený při vysoké teplotě s pikantní jogurtovou marinádou je zdravou vegetariánskou fitness večeří.
Ingredience:
·         1 lžíce rostlinného oleje
·         1 hlava květáku
·         1 a 1/2 hrnku řeckého jogurtu (můžete nahradit obyčejným bílým jogurtem)
·         šťáva a kůra z 1 limetky (můžete nahradit citronem)
·         2 lžíce chilli
·         1 lžíce kmínu
·         1 lžíce sušeného česneku (můžete nahradit čerstvým třeným)
·         1 lžička kari
·         2 lžičky soli
·         1 lžička pepře
Postup:

1.      Dejte předehřát troubu na 200 °C. Pečicí plech nebo formu lehce vymažte rostlinným olejem a dejte bokem.
2.    Květák zbavte zelených listů a dřevnatého stonku a omyjte ho
3.    Ve středně velké míse smíchejte jogurt, kůru a šťávu z limetky, chilli, kmín, česnek, kari, sůl a pepř.
4.    Dejte květák do mísy a štětcem nebo rukama ho potřete ze všech stran jogurtovou marinádou.
5.     Položte květák na připravený plech a v předehřáté troubě pečte 30 – 40 minut, až je povrch suchý a lehce opečený a hnědý. Z marinády se stane kůrka na povrchu květáku.
6.    Nechte květák 10 minut vychladnout. Servírujte nakrájený na výřezy (jako koláč). Podávejte nejlépe se zeleným salátem

Tip: Pokud vám zbyla marináda, uložte ji v krabičce do lednice, kde vydrží 3 dny. Použijte ji na maso, ryby nebo zeleninu.

Poznámka: 

Květák pečený pouze v troubě je ve finále tvrdší. Tak to má být. Pokud chcete mít květák po upečení měkký, cca 10 minut jej předvařte.