Valašská kyselica ze Vsetína
Kategorie receptu: Polévky | |
Doba přípravy: cca 1h | |
Počet porcí: 6 |
Suroviny:
500 g kysaného zelí
2-3 klobásky
2 cibule
3 brambory
1 šlehačka
hladká mouka
nové koření
pepř
bobkový list cca 2 listy
majoránka
2 stroužky česneku
2-3 klobásky
2 cibule
3 brambory
1 šlehačka
hladká mouka
nové koření
pepř
bobkový list cca 2 listy
majoránka
2 stroužky česneku
Postup přípravy receptu:
Do vyššího hrnce dám vařit kys. zelí s nadrobno nakrájenou cibulí, osolím, opepřím (můžou být i kuličky pepře), nové koření, bobkový list a ještě nakrájené klobásky a vařím. Ještě před vařením zelí ho prolít vodou, aby nebylo tolik kyselé. Do vedlejšího hrnce dám vařit nakrájené brambory na kostičky (přidám sůl as kmín drcený). Až je zelí měkčí, přidám brambory (jak se slejí, tak v nich nechám trochu vody z brambor navíc pro lepší chuť). Nakonec přidám šlehačku s rozmíchanou moukou v ní na zahuštění. To naleji do hrnce, přisypu majoránku a ještě chvíli vařím kvůli mouky. Nakonec přidám rozlisovaný česnek.
Poznámka:
Polévka je sice trochu hustší, ale může se jíst i jen jako další s chlebem. Recept mám od mamky je ze Vsetína, takže tam to vaří často
Množství uvedených surovin je orientační dle množství porcí. Vše si můžete libovolně upravovat dle chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat