čtvrtek 18. června 2015

Letní jahodový nepečený dort


Letní jahodový nepečený dort
Ingredience
·         500 g zralých jahod
·         600 ml bílého jogurtu (čím kvalitnější, tím lepší, zkuste nějaký s probiotickou kulturou)
·         10 plátků želatiny (pokud nemáte želatinu v plátcích, toto množství odpovídá 17 g klasické želatiny v sáčku)
·         2 lžíce medu
·         1/2 lžičky olivového oleje
Postup
1.       Jogurt nechte zteplat na pokojovou teplotu. Želatinové plátky nechejte chvíli ve studené vodě, aby nabobtnaly. Poté je vymačkejte, dejte do misky a trošku zahřejte v mikrovlnce. Stejný postup můžete udělat ve vodní lázni.
2.      V míse smíchejte jogurt a med. Vmíchejte rozpuštěnou želatinu.
3.      Přichystejte si větší mísu, vymazejte ji olivovým olejem a vyložte potravinovou fólií. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na plátky. Většími plátky jahod vyložte dno a boky mísy.
4.      Vlijte 3/4 jogurtové směsi. Vyskládejte na jogurt zbývající jahody. Vlijte zbytek jogurtu.
5.      Mísu zakryjte a dejte asi na 4 hodiny ztuhnout do lednice. Zthnutý dort vyklopte z mísy na talíř a nakrájený podávejte.

Tip: Dort si připravte den předem a nechte ho ztuhnout přes noc, bude tak více uleželý a chutnější.