čtvrtek 18. června 2015

Mátový sirup











Mátový sirup 

Recept na mátový sirup jsem vám tu již představila vloni. A pro letošní sirupovou sezonu jsem ho ještě trochu vylepšila - doplnila o více citronu.
Takže letošní domácí mátový sirup jsem připravila takto:

2 hrsti čerstvých mátových lístků
1 velký citron pokrájený na kolečka
750 ml převařené, vychlazené vody
asi 650 g krystalového cukru
2 lžičky kyseliny citronové
šťáva z 1/2 citronu
1. den
mátové lístečky opereme a vložíme do hrnce. Přidáme na kolečka pokrájený citron a vše zalijeme 750 ml převařené, vychlazené vody. Necháme 24 hodin vyluhovat.
2. den
Namočené lístky a citron přecedíme. Do přeceděné vody přidáme cukr, kyselinu citronovou a šťávu z 1/2 citronu. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a potom ještě asi tak 4 minutky necháme převařit.
Plníme do čistých skleniček.
A máme hotovo!

A z tohoto sirupu si můžeme připravit úžasný osvěžující nápoj!!!! Sirup stačí zalít vychlazenou perlivou vodou, přidat kousky limetky, led a pár lístečků čerstvé máty.
A  pokud vám vydrží do zimy, pak takový horký čaj s domácím sirupem … no prostě využití je univerzální ……… 

A ještě pár poznámek o mátě - máta peprná je jednou z bylinek, která napomáhá odstraňovat křeče, zejména křeče trávicího ústrojí, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, má protizánětlivé účinky. Kromě sirupu ji můžete použít i do ovocných salátů, koktejlů a také do moučníků.