čtvrtek 28. listopadu 2013

10 důvodů proč cestovat

 
 


 

 

K zamyšlení "10 důvodů proč cestovat" !!!

1. Protože díky němu objevujeme sami sebe

 
Proč cestujeme? Někdo odpoví, že chce poznat cizí země a nové lidi, další vidět na vlastní oči to, co zná jen z pohlednic, jiný touží ochutnat cizokrajná jídla… Zdánlivě jde o věci vně nás, kterým nepřikládáme hlubší význam. Ale opak je pravdou. Když se z cesty vrátíme, najednou přicházíme na to, že se náš pohled na svět změnil. Že jsme zjistili, jak v různých situacích reagujeme, jak co prožíváme, vnímáme. Začali jsme poznávat sami sebe. Případně pořádně poznali svou kamarádku nebo partnera. Jak zvládá problémy? Jak se spolu cítíme čtyřiadvacet hodin denně? Odpovědi k nám přicházejí víceméně samy od sebe a bez velkého přemýšlení.

2. Protože nás učí nesoudit

Vraťme se na chvíli vzpomínkami do dětství. Jak na nás byli naštvaní rodiče, když jsme něco dělali jinak, než si představovali. Tehdy jsme to odsuzovali, dnes se ovšem často chováme podobně. Nerozčiluje nás přitom dotyčný člověk, ale jeho normy chování, které jsou odlišné od našich. Ale co je správně a co špatně? Kdo má na to patent? V Evropě smrkáme do kapesníku, v Indii se to považuje za vrchol nevkusu. Cestováním přijdeme na to, že za hranicemi mohou žít lidé s měřítky a normami chování zcela odlišnými od těch našich. Cestování nás učí je chápat. A nesoudit.

3. Protože nás učí samostatnosti

Proč jsou v dnešní době tak oblíbené třeba jazykové pobyty na středních školách v zahraničí a proč na ně houfně posíláme své děti? Protože cestování je nejlepší šance, jak převzít zodpovědnost sám za sebe. Za mladého člověka sice zodpovídá agentura, potažmo hostitelská rodina, ale je na něm, aby se sžil s novým prostředím, prokázal samostatnost a vyrovnal se s náhlým nepohodlím plynoucím z nové situace.
Například: v supermarketu v Austrálii nenakoupíte za hodinu, ale za tři, protože potraviny prostě neznáte. Zdánlivě je to banalita. Ale právě takové banality vás učí trpělivosti, donutí zkoumat, zkoušet, ptát se, tedy rozvíjet hned několik oblastí najednou.

4. Protože nás zvýhodňuje při hledání práce

„Zcestovalí lidé se oproti zápecníkům nenechají jen tak chytit na vějičku, mohou zúročit svůj velký rozhled,“ říká psycholožka Zdeňka Židková. Každý zaměstnavatel dnes raději sáhne po člověku se zahraniční zkušeností než po pilném studentovi dvou vysokých škol, který ovšem nemá páru o dění mimo ně. „Existují narcisové chlubící se, kde všude byli. O ty nikdo nestojí. Pokorní lidé však umí začlenit cestovní poznatky do svého vnitřního světa zcela přirozeně a takto je umí i prodat. Cestování je pozorování, srovnávání a zapamatování si – kdo toto umí, je pravý poutník a po takovém sáhne každý zaměstnavatel,“ dodává odbornice.

5. Protože rozvíjí jazykové schopnosti

Cestování k tomu dává jedinečnou příležitost: učíte se posloucháním, a protože jste nuceni komunikovat, mluvíte. Cestování je navíc skvělá možnost poznat jazyky v mnoha přízvucích. Vezměte si, že například angličtinou coby mateřským jazykem mluví jen určité procento světové populace, přičemž mnohem větší procento ji má jako druhý nebo třetí jazyk. Když zjistíte, že rozumíte Američanovi i Brazilci, dokážete jim odpovědět, spontánně reagovat, formulovat v cizí řeči konkrétní myšlenku, je to skvělý posilovač sebevědomí. Naučí vás to věřit si.

6. Protože učí přijmout změny

Ať už cestujeme na dovolenou do hotelu, nebo na jazykový pobyt, musíme se smířit s tím, že v několika následujících dnech bude všechno jinak. Bude to změna. Změn se většinou bojíme, ale na cestách nám většinou nezbude než je přijmout. I když to zezačátku znamená nepohodlí, obvykle nakonec konstatujeme, že změna byla přínosná. Otevřela nám nové obzory, přinesla nové přátelé. Cestování dává možnost posunout se dál ve svém rozvoji, aniž bychom nad tím museli výrazně dumat nebo pracovat s odborníky.

7. Protože nás učí vážit si toho, co máme

Cestování je způsob, jak se nejen zbavit předsudků, ale v první fázi si je vůbec uvědomit. Nejde jen o předsudky vůči navštíveným zemím, ale také o předsudky vůči zemi vlastní. Rádi říkáme, jak je to u nás hrozné, už méně si ale uvědomujeme, že Česká republika patří mezi 35 nejbohatších zemí světa, že má v celé EU nejméně lidí ohrožených chudobou nebo že nás neničí tornáda ani vulkány. Cestování nám pomůže uvědomit si, co pro nás slovo domov vlastně znamená, a vzpomenout si na věci a lidi, kterých si vážíme, což si v každodenním shonu a stresu málokdy připustíme.

8. Protože nás učí být lepšími

Jsou lidé, kteří cestovat nechtějí, protože cestování je pro ně utrpení: trpí na přecpaných dálnicích, letištích, jedí předražená jídla, musejí spát v nepohodlné posteli. Cestování není jednoduché, jako není jednoduchý život. Ale chceme, aby byl život snadný? „Pak se nežeňte, nemějte děti, nepřebírejte žádné zodpovědnosti a netvořte si žádné vazby. Vždycky dělejte jen minimum, nikdy nic nedělejte dobrovolně, žijte bezvýznamný život. Potom se vám bude všechno zdát snadné. Ale jsme my lidé zde na světě proto, abychom žili snadný život? Nebo tu jsme proto, abychom zesílili a zmoudřeli?“ píše ve své pozoruhodné knize Čtyři pilíře smyslu života americký kouč Dan Millman. Občas je prostě dobré sebrat odvahu a překonat sami sebe. Rozhodně se to vyplatí. Udělá to z nás totiž lepší lidi.

9. Protože nám umožňuje odpočívat

Pokud si máme skutečně odpočinout, to nejlepší, co můžeme udělat, je opustit domov. „Doma jsme totiž zvyklí řešit spoustu rutinních záležitostí – úklid, opravy, lékaře, úřady a neodpočíváme fyzicky ani psychicky,“ říká psycholožka Zdeňka Židková. Na dovolené v zahraničí nejenže můžeme načerpat síly, ale s odstupem přemýšlet také nad vážnými věcmi: Jsem vlastně v práci na správném místě? Baví mě ještě vůbec? Co bych mohl změnit? Na dovolené daleko od každodennosti máme lepší možnost dát prostor své intuici a najít odpovědi i na zdánlivě složité otázky. Pokud však potřebujete udělat podobnou „inventuru“ v hlavě, nechte pro jednou rodinu doma a vydejte se někam aspoň na pár dní na vlastní pěst.

10. Protože obohacuje nás i rodinu

Čím vzdálenější země, tím větší pravděpodobnost dobrodružství a neobvyklých zkušeností i v těch nejběžnějších situacích. Cestovat znamená poznávat. A poznávat znamená přemýšlet. A to platí, i když třeba jedete na dovolenou s dětmi do klasického turistického letoviska. I tak poznáte z navštívené země aspoň něco, i kdyby šlo jen o rozmary počasí. Poznání a společné zážitky stmelují. Nejspíš z nich budete čerpat ještě dlouho po jejím skončení a možná až do konce života, kdy budete bilancovat a střádat vzpomínky. Možná vás to neudělá chytřejšími ani šťastnějšími, ale duševně bohatší budete určitě. Vy i vaše děti. Navíc jim dáte do života správný příklad. Jak řekl dalajlama: „Objevujte nová místa tak často, jak to jen bude možné. Svět je plný unikátních míst, proč nechtít poznat aspoň některé z nich?“
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat