čtvrtek 10. prosince 2015

Valašská kyselica

Valašská kyselica ze Vsetína

Valašská kyselica ze Vsetína
Valašská kyselica ze VsetínaValašská kyselica ze VsetínaValašská kyselica ze Vsetína
Kategorie receptuKategorie receptu: 

Polévky

Doba přípravyDoba přípravy: cca 1h
Počet porcíPočet porcí: 6

Suroviny:

500 g kysaného zelí
2-3 klobásky
2 cibule
3 brambory
1 šlehačka
hladká mouka
nové koření
pepř
bobkový list cca 2 listy
majoránka 
2 stroužky česneku

Postup přípravy receptu:

Do vyššího hrnce dám vařit kys. zelí s nadrobno nakrájenou cibulí, osolím, opepřím (můžou být i kuličky pepře), nové koření, bobkový list a ještě nakrájené klobásky a vařím. Ještě před vařením zelí ho prolít vodou, aby nebylo tolik kyselé. Do vedlejšího hrnce dám vařit nakrájené brambory na kostičky (přidám sůl as kmín drcený). Až je zelí měkčí, přidám brambory (jak se slejí, tak v nich nechám trochu vody z brambor navíc pro lepší chuť). Nakonec přidám šlehačku s rozmíchanou moukou v ní na zahuštění. To naleji do hrnce, přisypu majoránku a ještě chvíli vařím kvůli mouky. Nakonec přidám rozlisovaný česnek.

Poznámka:

Polévka je sice trochu hustší, ale může se jíst i jen jako další s chlebem. Recept mám od mamky je ze Vsetína, takže tam to vaří často 
Množství uvedených surovin je orientační dle množství porcí. Vše si můžete libovolně upravovat dle chuti.