sobota 31. října 2015

Jak je důležitá cibule.....

Francouzská cibulačka a 

netradiční marmeláda – 

využijte cibuli v kuchyni




Jak cibule pomáhá a léčí, se dočtete v článku 
Cibule je tradiční lék na nachlazení. Vyzkoušejte ji jako sirup.
cibulacka


Cibule patří k velmi zdravým potravinám a navíc je levná a 

jednoduchá na přípravu! 

Vyzkoušejte francouzskou cibulačku, zapečené brambory, 

dip nebo exotickou marmeládu.

Francouzská cibulačka

  • 4 středně velké cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce másla (ideálně přepuštěného)
  • 1 litr drůbežího vývaru
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 1 menší bageta
  • 50 g tvrdého sýra
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
Cibuli nakrájíme nejlépe na půl kolečka. Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a prolisovaný česnek. Necháme zpěnit. Jakmile cibulka zezlátne, zasypeme moukou a za stálého míchání smažíme do zlatova. Takto připravený základ polévky zalijeme vývarem a přidáme víno. Pořádně promícháme a necháme pozvolna vařit zhruba 20 minut. Dochutíme solí a pepřem podle libosti.
Bagetu nakrájíme na šikmé krajíce. Potřeme máslem a na pánvi či grilu opečeme do zlatova. Polévku rozlijeme do misek, navrch položíme opečenou bagetu a posypeme sýrem. Při 180 °C zapečeme v troubě zhruba 5 minut. (Také je možné bagetu zasypat sýrem, zapéct v troubě a teprve poté zalít polévkou.) Před podáváním posypeme zelenou naťovou cibulkou.

Brambory pečené s cibulí a červenou řepou

  • 4 červené řepy
  • 2 brambory
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Mezitím rozkrájíme řepu na středně velké kousky a smícháme je s trochou olivového oleje. Řepu poklademe na plech vyloženým pečicím papírem a dáme na 10–15 minut péct. Nakrájené brambory a cibuli smícháme s česnekem nakrájeným na tenké na plátky, olejem a solí. Připravenou směs rozložíme na plech na červenou řepu. Pečeme dalších 40–50 minut, dokud brambory a červená řepa nezměknou. Podáváme s nasekanou pažitkou, která jídlo krásně barevně ozdobí.

Marmeláda z červené cibule s pomerančem

  • ½ kg červené cibule
  • 1 celý pomeranč
  • 2 lžíce cukru (nejlépe hnědého)
  • 0,5 dcl balsamika
  • sůl, pepř
  • olej na osmažení
Cibuli pokrájíme, na oleji osmahneme do zlatova, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Po té zalijeme šťávou z pomeranče (můžeme použít celý pokrájený pomeranč) a balsamikem. Osolíme a opepříme a necháme krátce podusit. Směs je při vaření nutné hlídat a často míchat. Hotovou směs rozmixujeme, ale ne na kaši. Ve směsi necháme větší kousky. Chutná teplá i studená.

Cibulový dip

  • 230 g smetanového sýru
  • 125 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • malé cibule
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
Do kastrůlku s rozehřátým olejem vsypeme oloupané nadrobno nakrájené cibule a na mírném ohni asi 30 minut opékáme, aby cibule získala karamelovou barvu. Potom vlijeme balzamikový ocet a worcesterskou omáčku a vaříme dalších 15 minut, aby vše zhoustlo, osolíme, opepříme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím našleháme smetanový sýr, zakysanou smetanu, majonézu a na jemno nasekaný tymián, poté vmícháme zchladlou cibuli, dochutíme solí a minimálně 2 hodiny dáme do ledničky chladit. Dip se hodí k burgeru nebo k čerstvé zelenině pokrájené na hranolky.