neděle 27. září 2015

Výborný moučník na zítřejší svátek

Nadýchané věnečky 50 ks za 65,- Kč

Nadýchané věnečky 50 ks za 65,- Kč
nahoru
Nadýchané věnečky 50 ks za 65,- KčNadýchané věnečky 50 ks za 65,- KčNadýchané věnečky 50 ks za 65,- KčNadýchané věnečky 50 ks za 65,- Kč
dolu









Doba přípravyDoba přípravy: peče se asi 40 minut
Počet porcíPočet porcí: 50 ks plus mínus

Suroviny:

Těsto: 
520 ml mléka
200 g Hery
320 g hladké mouky
špetka soli
8 celých vajec
na špičku lžičky prášku do pečiva

Krém:
1/2 l mléka
1,5 vanilkového pudingu
125 g másla
100 g cukru moučky
0,05 l rumu

Postup přípravy:

Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Mícháme asi tak 2 minuty.
Necháme chvíli vychladnout, do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky naznačíme kolečka o průměru 4 - 5 cm. Těsto dáme nejlépe do stříkačky na těsto, naplňovala jsem ji gumovou stěrkou a na předtištěná kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko "objedeme" dvakrát. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat, věnečky by klesly. Musí navrchu zhnědnout. Pokud pečete v plynovém sporáku jako já, dejte si pod plech s věnečky ještě jeden prázdný plech s vodou. Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou.
Příprava krému: Z mléka, rumu a pudingového prášku uvaříme puding. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech přidáváme zchladlý, (ale ne moc studený) puding. Z této dávky mám asi 50 ks věnečků...
Věnečky jsou úžasné...nadýchané...
Doma se vám po nich jen zapráší....
Dobrou chuť........

Žádné komentáře:

Okomentovat