středa 2. září 2015

Zajímavosti o členech kmene Hunza

kmeň Hunza
Dožívajú sa 120, rodia do 65 a 
nikdy nemajú rakovinu. 
Robia to takto:
Členovia kmeňa Hunza sú vždy usmievaní, milí a silní. Vyzrejú tak mladistvo, že mnoho ľudí zvonku sú neraz šokovaní ich skutočným vekom.
Občas vyzerajú, akoby boli z inej planéty. No nie sú.
Kmeň Hunza žije v horách severného Pakistanu. Ich populácia je len okolo 87 tisíc ľudí.
Zvláštni sú predovšetkým tým, že sa v priemere dožívajú veku vyše sto rokov. Mnohí z nich bez zdravotných problémov dokonca aj 120.
Povery vravia, že pár jedincov žili až do 160-ky.
Chorí bývajú len veľmi zriedkavo, vôbec nevedia čo sú to nádory, majú mladistvý vzhľad a ich ženy rodia až do veku 65 rokov (samozrejme len tie, ktoré majú veľa detí, keďže bezdetným sa minie zásoba vajíčok zvyčajne do 50-ky).

Za čo vďačia svojmu zdraviu a dlhovekosti?

Ľudia z kmeňa Hunza sú živým dôkazom toho, že strava a životný štýl majú na nás naozaj veľký vplyv.
Kúpu sa v ľadovej vode, dokonca aj vtedy, keď vonkajšie teploty sú pod nulou.
Jedia len tie potraviny, ktoré si sami vypestujú.
Väčšinu ich jedálnička tvoria surové ovocie a zelenina, orechy, veľa sušených marhúľ, rôzne druhy cereálií (prevažne proso, pohánka a jačmeň), strukoviny a malé množstvo syru, mlieka a vajec.
Veľa chodia, no jedia málo. Nemajú desiatu, ani olovrant. Len raňajky a obed.
Denne prejdú peši 15 až 20 km.
Len veľmi zriedkavo konzumujú mäso. Je to možno tak dva krát do roka, buď jahňacie alebo kuracie.
Tiež sa veľa smejú.
Počas určitého obdobia nič nejedia, len pijú džús zo sušených marhúľ. Je to ich tradícia už od dávnych čias, ktorú rešpektujú. Koná sa v období roka, keď ešte ovocie na stromoch nie je dozreté.
Lekári sa zhodujú v tom, že strava ľudí z kmeňa Hunza a obdobia bez jedla prispievajú k ich pevnému zdraviu a dlhovekosti.

Potravina, ktorá ich obzvlášť chráni pred rakovinou

Ich zvyk konzumovať veľké množstvo marhúľ je zrejme zodpovedný za ochranu pred rakovinou. Ide ani nie tak o marhule samotné, ako jadrá z ich kôstok.
Marhuľové jadierka sú totiž bohaté na takzvaný vitamín B17, ktorý má protirakovinové účinky.
Z týchto jadierok si vyrábajú olej.
Olej konzumujú pravidelne, no v malom množstve, keďže vitamín B17 môže byť vo vysokých dávkach pre telo toxický. Obsahuje totiž kyanid, ktorý zabíja rakovinové bunky, no ak ho je veľa, môže telu ublížiť.
Prestíž rodiny sa hodnotí podľa toho, koľko má vo svojej záhrade stromov marhúľ.
Bohužiaľ, dnes už aj medzi nich občas prenikajú nezdravé priemyselne vyrábané potraviny a výsledok na seba nenechal dlho čakať.
Prejavuje sa pribúdaním zubného kazu a ťažkosťami s trávením, ktoré doteraz takmer nepoznali.

Sú vraj potomkami antických Grékov

Títo vytrvalí ľudia o sebe vravia, že sú priamymi potomkami Alexandra Veľkého a jeho armády.
Niektorí vojaci po dobití tamojších území tam zostali a vzali si miestne ženy za manželky.
V roku 1984 média priniesli správu o Said Abdul Mobuduovi, členovi kmeňa Hunza, ktorý priletel na letisko v Londýne a zmiatol miestnych úradníkov, keď im ukázal pas.
Bol v ňom uvedený rok narodenia 1832.

Zdroj: