pátek 24. ledna 2014

Domácí bramborový knedlík

Bramborový knedlík
DOMÁCÍ-RYCHLÝ a jako PEŘÍČKO !!!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY:

1 KG  OŠKRÁBANÝCH  BRAMBOR ,
1/2 KG  MOUKY  HRUBÉ,
1 -2 VEJCE dle velikosti
1x potravinová folie

POSTUP PŘÍPRAVY

Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě hodně do měkka.
Po uvaření je rozmačkáme nebo rozšleháme, jako kdybychom dělali bramborovou kaši.
Přidáme vejce a mouku /já dávám dvě vajíčka/ a zpracujeme těsto, které není tuhé, je nadýchané.

Rozložíme si potravinovou folii, dávám dva pásy přes sebe, a na ně naložíme těsto, vytvarujeme šišku a balením do folie ještě upravíme tvar.

Na jednom konci uděláme uzel, kdo nezvládne, může zavázat provázkem.
A k tomu konci pořádně knedlík natlačíme, upravíme a zavážeme i druhý konec.
vaříme ve vroucí vodě cca 20 minut až nám vyplave nahoru-sem tam otočíme a je hotovo.

Knedlík je jako peříčko, folie drží tvar, a proto se nemusí dávat tolik mouky a
mít místo knedlíků beton.
Knedlík není oslizlý.
Dobrou chuť :-)


RECEPT  LZE  POUŽÍT  I  NA  HALUŠKY  A  NOKY:
 
Stejné těsto, jen přidáme na kilo brambor o cca 10 dkg mouky méně.
Protlačíme těsto přes haluškovník do vařící vody, mírně osolené.

Lze uvařit i noky. Do mírně osolené, vařící vody vkládáme těsto,

které nabíráme polévkovou lžící.