pondělí 6. ledna 2014

Opouštějí vás síly.....chybí vám energie!?!















 
                  

SACHARIDY


Nezapomínejte, že  jsou pro lidské tělo základním zdrojem energie. Bez sacharidů vždy pocítíme rychlý pocit únavy a vyčerpání, podrážděnost, bolesti hlavy, a snadněji podléháme stresovým situacím. Při dlouhodobém deficitu si  můžeme ohrozit zdraví. 

Mnozí dietáři omezují nebo úplně vylučují sacharidy z jídelníčku z obav před přibíráním. Záleží však na množství, typu, ale i na době, kdy daný sacharid sníme a také na tepelné úpravě. Bohužel je pravda, že čokoláda nebo jiné sladkosti nám dodají energii nejrychleji, ovšem jejich efekt rychle pomine.


"ŠLEHNĚTE" SI


Věřte nebo ne, ale vitamín C ve vyšší koncentrované dávce ( 500 - 1000 j) v pilulce vás "nakopne" do čtvrt hodinky K podobným účelům a výsledkům můžete mít v šuplíku připravené tabletky hroznového cukru. Pokud máte raději přírodní podobu, zkuste sladké ovoce kvůli obsahu snadno využitelné fruktózy. Ideální jako 2 v 1 jsou citrusy.

Německá studie zveřejněná v časopise Psychopharmacology zjistila, že vitamín C v pomerančích  pomáhá snižovat hladinu stresu, po prožití stresové situace vrací krevní tlak a hladiny kortizolu do normálu a podporuje imunitní systém. Skvělou volbou je také sušené, zejména meruňky kvůli vysokému obsahu hořčíku, který pomáhá překonat.vyčerpání.  Pomáhá také sezobnout pár mandlí, raději nesolených. Upraví pocuchané nervy, pomohou překonávat stres, depresi a únavu, a dodají vitalitu.



POHNĚTE KOSTROU



Pohyb  opravdu dodá více energie - rozproudí krev a okysličí tkáně. Můžete bloudit po kancelářských chodbách, šplhat po schodišti nebo si jen trochu zacvičit u pracovního stolu. Lepší bude,  když půjdete aspoň na 10 minut ven na vzduch. Každopádně jde ale spíš jen o protáhnutí než o regulérní fyzické výkony.


Pozor na posilovnu během obědové pauzy. Když tělo není na cvičení zvyklé, nečekejte žádný zázračný příval energie, který slibují odborníci na zdravý životní styl. Netrénovaný jedinec zažije obvykle jen velkou únavu.K tomu, aby vás cvičení nabíjelo energií, se musíte postupně dopracovat. Pak teprve začne vaše tělo uvolňovat endorfiny a pocítite zvýšenou energii



POŘÁDNĚ SE NADECHNĚTE



Nejrychlejším způsobem, jak si okamžitě zvýšit fyzickou energii, je udělat velmi hluboký nádech, což zajistí přísun kyslíku do krevního oběhu a dále do mozku. Při nervovém vypětí většinou dýcháme mělce a nedostatečně tak okysličujeme mozek. A přitom stačí tak málo! Hluboké nádechy a výdechy pomáhají při akutním stresu a odlivu sil. Pokud si na to "pravé" dýchání zvyknete, budete se cítit uvolněnější a bystřejší. Pro začátek aspoň párkrát za den myslete na to, abyste dýchali zhluboka, pravidelně "do břicha".


ODBLOKUJTE PÁTEŘ



Únava na nás doléhá fyzicky tak, že je to vidět na těle. Ramena svěšená, záda shrbená, páteř ztuhlá. Protáhněte ruce a nohy,  vytáhněte krk a držte hlavu vzhůru. I šíje a ramena jsou pro správný tok energie nezbytné. Odblokujte si je!  Levou rukou uchopte pravé rameno a pomalu otáčejte hlavu směrem ke stlačovanému ramenu. Pak totéž proveďte na druhé straně.


Vnímejte také držení těla - ochablost snižuje energii. Stahujte ramena dozadu a dolů, vyrovnejte se a vypněte hrudník Několikrát po sobě vstaňte, zvedněte  ramena k úrovni uší, obejměte se do kříže kolem ramen. Skvěle účinkuje taky masáž chodidel a "vytahování" jednotlivých prstů. Kdoví proč, leda že by na energetických čakrách přece jen něco doopravdy bylo...


POSVIŤTE SI NA TO



Hned po probuzení máme na sebe nechat působit co nejvíce světla. Ovlivňuje mozková centra, která ovlivňují náladu - a ta souvisí i s energetickými zásobami. Rozsviťte si stropní svítidla ale i malou lampičku. Podobnou službu udělají barvy: dobré je mít kolem sebe hodně žluté, červené a oranžové. Vystavte si na stůl pár pomerančů - jsou jako malá sluníčka - a pak je snězte. Ještě lepší je samozřejmě opravdové slunce.


DOTKNĚTE SE NĚKOHO



Na šéfa to radši nezkoušejte, ale určitě máte v okolí někoho, s kým to půjde bez následků. Vezměte někoho za ruku nebo se nechte obejmout či pohladit. Lidské doteky totiž působí na psychiku - uvolňují povzbuzující endorfiny jako serotonin a také snižují krevní tlak a srdeční rytmus. Díky tomu je pak člověk uvolněnější a energičtější.


Dobrá zpráva je, že stejně funguje o dotek s mazlíčkem - pozor, musí být teplokrevný. Podle studie odborníků z Kolumbijské univerzity už za pár minut strávených se psem se uvolní hormony dobré nálady serotonin, prolaktin a oxytocin. S nimi odejde i únava a vyčerpání! Odborníci také připomínají, že energii vám zvedne, když si zazpíváte!




Žádné komentáře:

Okomentovat